NXTRI 2014

NXTRI 2014

mandag 10. mars 2014

Hjemmelagde energibarer

Tenkte tipse dere om boka 'Spis deg best', en utrolig bra bok med tips om hva du bør spise før, under og etter trening og konkurranse. Greit å fokusere ordentlig på kostholdet også når man først legger ned x antall timer på treningsfronten. Jeg og Lars har hatt boka et par år nå og fått testet flere av oppskriftene, men vinneren må være de hjemmelagde energibarene - helt sykt gode! Har som regel alltid noen liggende i fryseren som det bare er å legge i lomma når jeg skal ut på lengre løpe - og sykkelturer. Så her kommer oppskriften fra boka og hvordan jeg og (mest) Lars pleier å lage de:

Du trenger:
250g peanøttsmør
250g honning
100g puffet havre
200g tørket frukt
200g nøtter
100g kokosmasse
2 ts kanel
2 ss rapsolje

Start med å grovhakke tørket frukt og nøtter. Vi pleier å bruke halvparten tørket aprikos i små biter og opphakket tørket banan. Denne gangen lagde jeg en blanding av det vi hadde liggende av nøtter, så da ble det en kombo av litt nøtteblanding, mandler og 'spesial' fra den lille nøttefabrikken som inneholder macadamia, cashewnøtter, peanøtter og mandler. Et lurt tips er å grovhakke halvparten av nøttene og finhakke den andre halvparten i maskin slik at det kan fungere som 'bindemiddel'.

Så smelter du honning, peanøttsmør, rapsolje og kanel i en stor gryte. Sørg for at det blir ordentlig varmt (skal ikke koke) før du heller over blandingen av frukt, nøtter, kokosmasse og puffet havre. Bland det sammen og hell det over i en langpanne eller kakeform. Vi bruker én porsjon på én langpanne og får da ganske tynne barer, men her er det mange måter å gjøre det på! Så presser vi blandingen godt sammen - viktig sånn at barene ikke smuldrer opp når du skjærer de til senere.

Som regel pleier vi å sette langpanna i kjøleskapet over natta, i boka er det anbefalt å sette formen i fryseren til blandingen er frossen. Deretter skjærer du til barer på ca. 60 gram, men dette kan jo tilpasses etter eget ønske. 

For at de skal holde fasongen er det best å steke de på 150 grader i 10 minutter samt avkjøle de i romtemperatur. Deretter pleier vi å pakke de inn i aluminoumsfolie og legge de i fryseren, klare til bruk! 

Lykke til!

Aprikos, nøtter, kokosmasse, puffet havre, peanøttsmør og honning

Blanding av alt det tørre

Oppvarmet peanøttsmør, honning, rapsolje og kanel

Alt blandet sammen

Bruk litt krefter på å få pakket blandingen godt sammen - viktig for sluttresultatet!

Del barene opp i ønsket størrelse

Og slik ser de ut etter 10 min i ovnen på 150 grader

Klare for fryseren, eller skal de kanskje gis bort som gave? :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar